Bogen, vi har savnet længe
Mon ikke det i en vis grad skyldes manglen på lettilgængelige bestemmelsesnøgler og gode fotooversigter over de mange biarter, at interessen for bestemmelse og registrering af bier blandt de danske biologer og entomologer i bred almindelighed har hidtil været noget begrænset, sammenlignet med andre insektgrupper.
Den flotte hollandske storværk “De Nederlandse Bijen” fra december 2012, som vi fortalte om i indlægget “Ny bibel for bi-entusiaster”, har – på grund af sprogvanskeligheder – ikke formået at ændre ret meget ved dette forhold.
Men nu kom der endelig en bog, der sikkert vil få mange, især unge biologistuderende og andre naturinteresserede, til at fatte interesse for registrering af bier.
Bogens forfatter og illustrator
“Field Guide to the Bees of Great Britain and Ireland” er skrevet er Steven Falk, som vi omtalte her på vildebier.dk for nogle år siden, i forbindelse med offentliggørelsen af hans rapport fra den omfattende, syvårige feltundersøgelse af bier og hvepse i East Sussex. (Du kan læse om de opsigtvækkende resultater af hans feltstudie i indlægget “Forsvundet bi genopdaget” fra 2011).
De mange illustrationer i bogen er tegnet af Richard Lewington, anerkendt som en af Europas bedste inden for feltet. Bogen er desuden illustreret med et væld af fotos taget af forfatteren Steven Falk, både i felten og ved stereoluppen. Disse fotos suppleres yderliggere med forfatterens omfattende fotokollektioner online, tilgængelige via linket i afsnittet “Author’s web feature”.
Hvad der gemmer sig i bogen
Bogen indeholder en omfattende introduktion til biernes systematik, kropsbygning, livscyklus, levesteder, økologi og adfærd, såvel som introduktion til indsamling, registrering og bevaringsarbejde.
I starten af bogen findes også en ordbog, som forklarer de entomologiske termer, samt en visuel lyn-guide til bislægter. Lynguiden følges op af 20 farvetavler midt i bogen, der kan hjælpe os med at bestemme en del af bierne til art, eller i det mindste til slægt.
Sidst i bogen finder vi to indeks over artsnavne (engelske og latinske), samt en checkliste til afkrydsning.
Hovedparten af bogen består af bestemmelsesnøgler og artsbeskrivelser gældende for alle 275 britiske arter af bier. Se eventuelt noten, om hvordan bogens nøgler bruges til at artsbestemme bierne, nederst på siden.
Hvad ved første bladring i bogen kan forekomme lidt rodet, er i virkeligheden yderst velorganiseret: Hver af bogens slægt-afsnit starter med en kort introduktion, bagefter kommer de relevante nøgler for både hunner og hanner og til sidst en komplet gennemgang af alle arter inden for slægten.
For de store slægters vedkommende er nøglerne yderliggere opdelt i grupperne. For jordbierne finder vi således hele ti sæt gruppenøgler (A-J), mens ved hvepsebierne kan vi “nøjes” med fem sæt nøgler (A-E).
Artsbeskrivelserne indeholder navn med synonymer, beskrivelse af artens udseende og forvekslingsmuligheder, variation inden for arten, flyveperiode, habitat, blomster, den besøger, redesteder, udbredelse og status, samt gennemgang af parasitter og tilknyttede arter.
Og, som allerede nævnt, er bogen illustreret med fine tegninger og rigtigt mange fotos.
Alt i alt en bog, der ikke kan undværes af en, der er seriøst interesseret i vilde bier! Men jeg vil nu hellere kalde den for en håndbog i stedet for en feltguide. For hvem tager sin stereolup og bestemmelsesnøgler med ud i felten?
Links:
- Steven Falks bi-fotos på Flickr, organiseret i kollektioner efter slægt
- Forfatterens egne ændringer og rettelser til “Field Guide to the Bees of Great Britain and Ireland”