Den svenske biforsker, der især kendes af danske biavlere for hans såkaldte Bondforsøg på Gotland (se note), er aktuel med en populær bog: “Blommor och bin”.
På trods af bogens undertitel, der på dansk lyder “Din Have – et spisebord for bestøvende insekter”, er det ikke en biplantebog, men en bog om vilde bier. Ingemar Fries har nemlig sat sig for at undersøge hvilke bier, der lever og besøger blomsterne i familiens have i Mälardalen.
Efter at have observeret og fotograferet bierne i et års tid, blev han overrasket over den store artsrigdom, der helt uventet lykkedes ham at registrere. Det er de smukke, daterede portrætter af vilde bier, vi nu kan nyde i bogen.
Inden forfatteren tager os med rundt i haven på udkig efter bier får vi en kort introduktion til den svenske bifauna, inklusive honningbien. De seks overordnede familier samt humlebislægten gennemgås for at give os indblik i biernes mangfoldighed og forskelligt levevis. Vi får også tips til hvordan vi kan hjælpe bierne med bolig, for som forfatteren påpeger, må bolignøden være stor, siden bierne straks flytter ind i det indkøbte bihotel. Og det på trods af dets ringe kvalitet.
Forfatterens have, som vi får lov at følge måned for måned i en hel sæson, er en ganske almindelig have, hvor der slappes af, plukkes egne bær og frugter og nydes smukke stauder, der er nemme at dyrke, konkurrencestærke og hårdføre. Undervejs deler forfatteren ud af både havetips, blomsterforslag og opskrifter: På morgenfruesalve, mælkebøtte- og æblevin og endda på vinudtræk af hasselblade!
Den praktiske tilgang med nytte for øje fornægter sig heller ikke i bogens første del, hvor læseren på en letforståelig måde introduceres til planternes kønnede formering og bestøvningens betydning for produktion af fødevarer.
Også tabet af vilde bier omhandles og det er især landbrugets udvikling med ændret drift, sammenlægning af marker samt anvendelse af bekæmpelsesmidler og kunstgødning, der udpeges som væsentlige årsager til bitabet. Ingemar Fries anser ikke den meget omdiskuterede konkurrence mod honningbier om føde for at være en trussel for de vilde bier.
Bogen er smækfyldt med forfatterens flotte billeder af fra haven, og der findes flere gode oversigtstabeller samt spændende forslag til videre læsning med mange interessante links. Forhåbentlig vil bogen også inspirere danske læsere til tiltag for vilde bier eller til selv gå på bisafari i haven for at registrere bierne.
Bogen “Blommor och bin” er udgivet af Apinordica og kan bestilles via hjemmesiden apinordica.se og snart vil den også kunne købes via bishoppen hos Danmarks Biavlerforening.
Note
Forsøg udført af Ingemar Fries på Gotland omkring årtusindskiftet, hvor honningbiernes evne til uden hjælp at overleve angreb af varroamiden blev testet. Forsøget blev opkaldt efter James Bond filmen “Live and let die”.