Andre anbefalinger fra idékataloget, udarbejdet for nationalparkundersøgelsens styregruppe:
- Indarbejde beskyttelse af de bestøvende insekter i plejemanualer for hver af de relevante naturtyper i nationalparkens undersøgelsesområde. Udgive pjecer om beskyttelse af bestøvere i forskellige habitater.
- Indgå aftale med lodsejerne om at afprøve de anbefalede tiltag.
- Afholde kurser for landbrugs- og vildtkonsulenter samt naturvejledere vedr. beskyttelse og genopretning af bestande af bestøvende insekter.
- Udarbejde vejledning til lodsejerne og udgive pjecer om beskyttelsen af de forskellige bestøvere og deres levesteder.
- Udgive pjecer om bivenlige planter.
Vilkårene for de bestøvende insekter i nationalparken kan yderligere forbedres ved, at der ydes økonomisk støtte til lokale projekter og initiativer, der gavner bestøvende insekter. Støtten kunne eksempelvis gives til:
- Sikring af småbiotoper med de enlige biers og humlebiernes redepladser
- Tilsåning af nye arealer med insektvenlige planter, der blomster over hele sæsonen
- Insektvenlige skolehavehaver
- Projekter omkring indsamling, udbredelse og certificering af de lokalt forekommende planter. (Se evt. det tyske eksempel på natur-im-vww.de).
- Projekt “Blomstrende landskab”, der har til formål at involvere det lokale samfund i beskyttelsesarbejde for vore bestøvende insekter,
- Lokale formidlingsprojekter vedr. vor bestøvningsfauna, især projekter rettet mod børn og unge.
- Projekter der fremmer bæredygtige metoder i biavlen, i samarbejde med Danmarks Biavlerforening og andre biavlerorganisationer,
Reference:
- Gram-Jensen, M. 2010: Bestøvende insekter som indsatsområde? Baggrundsbeskrivelse med forslag til et bredt beskyttelsesprogram. Naturgruppen, Nationalparkundersøgelsen i Det Sydfynske Øhav.
Læs også:
- Idékatalog fra Sydfyn
- Bevaring og genopretning
- Opfodring til politisk initiativ
- Poster fra Biodiversitetssymposiet