Kilde: DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi
Vilde bestøvende insekter og virkemidler
Den nyeste rapport om biodiversitetsvirkemidler fokuser på humlebier og enlige bier, dagsommerfugle og svirrefluer, som er nogle af de insektgrupper, der blev rødlistevurderet i 2019.
Vilde bestøvende insekter er generelt truede på grund af mangeartede påvirkninger fra den intensive landbrugsdrift samt eutrofiering og tilgroning af naturområder, forurening, klimaforandringer og bi-sygdomme. Også biavl kan potentielt udgøre en trussel mod vilde bestøvere.
Habitatressourcer og krav til levested
Rapporten tager udgangspunkt i det såkaldte ressourcehabitatkoncept, der opererer med tre integrerede komponenter (illustreret forneden): sammensætning, fordeling i landskabet og tilgængelighed.
Konceptet bygger på, at dyrearterne ofte er afhængige af flere forskellige ressourcer gennem deres livscyklus, og at tilstedeværelsen af disse ressourcer spiller en afgørende rolle for, hvorvidt en art kan forekomme, trives og reproducere sig i et givet område.
Habitatressourcer kan bestå af f.eks. værtsplanter, pollen og nektar, redesteder eller andet angivet i figuren som XX. En arts funktionelle habitat (vist i figuren med rødt) er der, hvor alle artens krav til ressourcesammensætning, fordeling i landskabet og tilgængelighed er opfyldt.
Rapporten beskriver grundigt de påkrævede habitatressourcer for humlebier, enlige bier, dagsommerfugle og svirrefluer, og gennemgår relevante eksisterende og mulige fremtidige virkemidler med henblik på at tilgodese insekternes levestedskrav i alle deres livsstadier.
Et skridt nærmere en dansk bestøverstrategi?
Den nye videnskabelige rapport fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, giver de danske politikere og andre beslutningstagere en hel katalog af virkemidler til forbedring af forholdene for vilde bestøvende insekter i landbrugslandet, både på dyrkningsfladen og i de eksisterende biotoper.
De mange detaljerede informationer om insekternes krav til levesteder, og rapportens vurderinger af eksisterende og potentielle virkemidler, udgør således en god basis for udformningen af en vidensbaseret dansk national bestøverstrategi.
Links
- Vilde bestøvende insekter og virkemidler. Videnskabelig rapport Nationalt nr. 427 fra DCE – Center for Miljø og Energi
- Rødliste over alle danske bier (detaljeret gennemgang af rødlisten)
- Den danske Rødliste 2019: Bier – sammenfatning
- Den danske Rødliste 2019: Dagsommerfugle – sammenfatning
- Den danske Rødliste 2019: Svirrefluer – sammenfatning
Oprettet den 15. februar 2021.