Blomsterstriber og blomsterbræk er det biodiversitetsfremmende tiltag, der har vundet populariteten hos danske landmænd i de seneste år. Efterhånden er der også udviklet og sat i produktion en række forskellige frøblandinger beregnet til formålet.
Men er disse blandinger gode nok til at understøtte biodiversiteten? Er de sammensat, så blomsterstriberne kan give føde til en mængde af bier og andre insekter? Gælder det også i de perioder, der er kendetegnet ved fødemangel i agerlandet, dvs. i starten af juni og i sensommeren?
Vurdering af frøblandigers værdi for bier
Et speciale ved Aarhus Universitet har undersøgt hvilke bivenlige frøblandinger beregnet til udsåning på markfladen findes der på det danske marked, og har vurderet deres værdi for de forskellige grupper af bier.
Resultater af undersøgelsen blev i februar 2021 publiceret bl.a. i Tidsskrift for Biavl.
12 frøblandinger, som i vinteren 2019/2020 var tilgængelige i detailhandelen, eller via landbrugets interesseorganisationer og konsulenter, blev undersøgt for plantesammensætningens værdi for bierne. Der blev vurderet det samlede udbud af pollen og nektar samt længde og sammenhæng af blomstringsperioden.
Pointsystemmet, brugt i undersøgelsen til vurdering af planternes værdi som pollen- og nektarleverandør for bierne, var baseret på den meget anerkendte biplantebog ‘Plant for Bees’, som jeg i øvrigt anmeldte i 2013.
Hver plante blev således rangeret fra 0 til 3 point for hver af de fire grupper af bier: kort- og langtungede humlebier, enlige bier og honningbier. Frøblandingens samlede værdi for hver bi-gruppe blev opgjort som sum af point for alle planter i blandingen.
Vurdering af frøblandingens potentielle blomstringstid blev foretaget ved at sammenlæge blomstringsperiode, angivet i litteraturen, for de plantearter, der indgår i frøblandingen. Den faktiske blomstringsperiode i marken kan dog variere i praksis, da det påvirkes af tidspunktet for såning, jordbund og vejrforhold.
Undersøgelsens konklusioner
I alt 78 forskellige plantearter indgik i de 12 undersøgte frøblandinger. Frøblandingerne var sammensat af fra 6 til 28 arter, med en gennemsnit på 13 arter.
De mest anvendte arter i blandingerne var: honningurt, boghvede, alm. kællingetand, alm. hør, hvidkløver, alm. hjulkrone, kornblomst, morgenfrue, rødkløver, blodkløver og cikorie.
Den potentielle blomstringsperiode for blandingerne spændte fra april til oktober. Antallet af potentielle blomstrende plantearter i blandingerne steg frem til juli og aftog derefter.
De mest artsrige frøblandinger havde højest samlet værdi for alle bier. Særlig to blandinger fra DLF, ‘Dansk vildeng (uden græs)’ og ‘Engblanding til lerjord’, som indeholder henholdsvis 28 og 25 plantearter, scorede højt for alle grupper af bier.
Generelt havde mange af de plantearter, der indgik i blandinger vurderet i undersøgelsen, en lav værdi for en eller flere grupper af bier, så der er en stor potentiale for optimere blandingerne, så de tilgodeser flere biarter.
Perspektiver for målrettet sammensætning af frøblandinger
Pointsystemet, anvendt i undersøgelsen, vil også kunne bruges til at sammensætte blandinger, der er målrettet mod bestemte grupper af bestøvere.
For eksempel hvis formålet med blomsterstriben er at skabe bedre betingelser for bestøvere i rødkløvermarken, kunne man lave en frøblanding målrettet mod langtungede humlebier.
Vi håber på, at undersøgelsen og dens pointsystem til vurdering af de bivenlige frøblandiger vil bidrage til en snarlig udvikling af blandinger, der har en større værdi for især enlige bier, samt blandinger målrettet mod bestøvere af diverse afgrøder.
Vi har nemlig længe opfordret til at revurdere anbefalingerne for plantevalg for blomsterstriber og igangsætte en produktion af frøblandinger, der tager højde for fødebehov hos flere grupper af bier, eller som er tilpasset specifikke afgrøder og deres bestøvere.
Nielsen, M. Birkedal, Dupont, Y. L. & Boelt, B. (2021): Blomsterstriber for bier og biodiversitet. Tidsskrift for Biavl, nr. 2, s. 55-59. Danmarks Biavlerforening.
Noter:
- Nielsen, M. Birkedal(2020): Blomsterstriber i agerlandet. Potentialer for øge tiltagets værdi for bier. AU MSc, 88 sider.
- Kirk W. D. J. (Ed.) & Howes F. N. (2012): Plant for Bees. A Guide to the Plants that Benefit the Bees of the British Isles. IBRA. 312 s.
Se også:
- Planter til gavn for bierne – anmeldelse af bogen ‘Plant for Bees’
- Anbefalinger vedr. bivenlige planter i vildtstriber og vildtagre fremsat ved Biodiversitetssymposium i 2011
Oprettet den 4. marts 2021