Sæt en kasse ud til humlebierne

Kilde: Atle Mjelde, pers. kommunikation, 14. januar 2015.

Der er en stor mangel på naturlige redesteder for humlebier, men vi kan hjælpe dem ved at indrette nogle kasser, hvor humlebi­dronninger kan flytte ind om foråret for at yngle.

Indretning af en humlebikasse

Indretning af en humlebikasse med hø og polstrings­materiale. Foto © Maria Gram /vildebier.dk

Start med at lave en trækasse. Målene er ikke så vigtige, men kassen skal være tilpas stor. Gode indvendige mål er 30 x 30 x 15cm eller 25 x 25 x 25 cm. Sørg for at kassen er tæt og uden revner og sprækker.

Kassen skal have indflyvningshul på ca. 20 mm i diameter nederst i den ene side og et ventilations­­hul dækket med finmasket fluenet over i den enden side.

Indretning af humlebikassen

Humlebier har brug for en velisoleret rede, så det er vigtigt at lægge et godt lag isolerende materiale i kassen. Til det formål kan du kan bruge blødt, afbleget græs samlet om foråret, tørret mos, og findelte blade. Det er hyggeligt at samle fyld til kasserne i naturen, men du kan også rive mosset ud på græs­plænen.

Du skal bruge omtrent lige så meget, som to tredjedele af den indvendige volumen på dine kasser. Det er vigtigt at tørre det hele godt før brug, f.eks. ved at sprede det i nogle timer på et gulv med gulvvarme.

Isoleringsmaterialet skal lægges løst i kassen, uden at presse det for meget sammen og det må ikke fylde helt op. Der laves et hulrum på tre fingres bredde eller omkring 5 cm i diameter midt i fyldet. Hulrummet forbindes med indflyvningshullet, f.eks. ved at stikke pegefingre gennem fyldet fra begge sider.

Og så skal der laves et rede af noget blødt polstrings­materiale inde i hulrummet. Det bedste vil være at finde en gammel muserede og lægge den ind i kassen. Det såkaldte uldvat­opkrads, som bruges af møbel­polstrere, og kapok fungerer rigtigt fint til formålet, men lignende materiale, som f.eks. hår børstet ud fra underpelsen på en hund, kan også bruges.

Obs!
Brug ikke uld fra får, eller andet materiale som humlebierne kan hænge fast i, til at bygge reden!

Når du går i gang med at fore hulrummet midt i kassen, skal du fordele meget tynde lag af redemateriale med roterende finger­bevægelser hele vejen rundt og indtil rede­kammeret har en indvendig diameter på 3-4cm. Det er meget vigtigt at sørge for, at der fortsat findes en tunnel fra indgangen til midten af reden.

Til sidst lægger du et læg af isolerings­materiale øverst inden låget lægges på.

Kassen stilles op der, hvor du ser humlebierne søge efter egnet bo i foråret: Ved træstubbe, store sten, gærder, grøfter og andre markeringer i terrænet.

Skriv gerne til os, hvis du får succes med dit nye humlebibo!

Reference:

  1. Mjelde, A. (2013): Hjelp humlene med bolplas. Økologisk landbruk, 1/2013.
Etiket: ,