Lidt om be­støv­ning

Bestøvning og plante­diversitet

Siden Carl von Linné offentliggjorde sit seksualsystem og Gregor Mendel rap­porterede resultaterne af sine eksperimenter med ærteblomster, ved vi at bestøvning og plante­diversitet er tæt forbundet med hinanden.

Foto: © Maria Gram / Vildebier.dk
Planterne opretholder deres genetiske mangfoldighed gennem kønnet for­mering, hvorefter afkommet udvikles af frø. I stedet for at tiltrække det modsatte køn, sætter planterne blomster og hjulpet af blomsternes farver, forme, dufte, nektar­afsondring og proteinrigt pollen, tiltrækker de insekterne for at blive bestøvet.

De vindbestøvede planter satser på masseproduktion af pollen. Foto: © Maria Gram / Vildebier.dk
De vind­bestøvede planter satser derimod på masse­produktion af pollen og derfor er deres blomster ofte små og uanselige.

I deres søgen efter føde flytter insekterne pollenkorn fra blomsternes hanlige støvknapper til de hunlige støvfang, hvor de spirer, så befrugtningen og frøsætningen kan finde sted.

En parallel udvikling af blomster og insekter gennem millioner af år har skabt den gensidige tilpasning, der sikrer effektiv bestøvning af de entomofile planter. Bier er de insekter, som er bedst adapteret til sammen­spillet med blomsterne.

Læs også:

 

Siden oprettet den 18. januar 2011