Natur­oplevelser og børne­kunst

­At male ved hjælp af akvarel­farver, hvor billedet gradvis bygges op af flere farve­lag, fortjener en udbredelse i vores hektiske tid. Det befrier for stress og skaber glæde, at gengive planter og dyr, som man oplever i naturen. Det forstærker oplevelsen, og hjælper med at fastholde den.

Tålmodigt arbejde med akvarel­billederne kan hjælpe både børn og voksne til at finde ro og fordybelse. Men det er nu mest børn, der savner flere spændende ferie­aktiviteter at vælge imellem.

Sommertilbud for børn: Lær at male bier og andre insekter

Vi inviterer børn fra 7-års alderen og opefter til en række mini­safarier med vilde bier i akvarel, hvor vi vil inddrage børnene i nær­observationer af insekter, og give dem mulighed for at nedfælde deres oplevelser på papir, ved hjælp af akvarel­farver.

Vi vil gerne skabe et rum, hvor børnene kan udfolde deres kunstneriske evner, samtidigt med at de fordyber sig i den natur, de iagttager. Selvfølgeligt vil vi fokusere mest på de vilde bier, som er vores egen interesse­område.

Vi håber på, at et ferietilbud, hvor aktiviteten kun varer en formiddag ad gangen, vil give børnene mod på at prøve noget, de ikke kender i forvejen om ikke andet, så fordi de keder sig lidt i ferien. Måske kan vi smitte dem med undren, nysgerrig­heden og begejstringen for vilde bier og andre insekter.

Minisafarier med fokus på vilde bier

Børn ved en insektsafari. Foto © Vildebier.dk

Børne­aktiviteterne i juli måned vil bestå af korte insekt­safarier, med intro­duktion til vilde bier og deres levevis, samt den praktiske del med frem­stilling af akvarel­billeder.

Aktiviteterne er åbne for alle, både for børn bosat i Faaborg-Midtfyn Kommune og for feriegæster, der besøger Sydfyn. Børnene skal dog gerne være fyldt 7 år for at deltage.

Vi lærer børnene at fange bierne ved hjælp af insekt­net, og overføre dem til et observations­glas. Vi ser sammen på vores fangst gennem lup, og snakker om de fangede insekter. Alle dyr vil naturligvis blive sluppet ud i naturen igen!

Vilde bier i akvarel

Efter den korte insekt­safari hjælper vi børnene med at tegne og male med akvarel­farver de bier, som de oplevede undervejs. Som yderligere inspiration til deres kreative udfoldelser lægger vi nær­billeder af forskellige arter af bier frem til skue. Dem kan børnene også male efter, især i tilfælde af dårligt vejr.

Det er sjovt for børnene, at farvelægge egne insektskitser med akvarelmaling. Foto © Jørgen Gram

Ved male­aktiviteterne vil vi fokusere på at hjælpe børnene med at mestre akvarel­teknikken, og på at hjælpe dem med at genkalde og forstå det, de så i felten. Under skitseringen af forlæg til akvarel­portrætterne ser vi derfor på placeringen af biernes øjne, antenner og vinger, samt på vingernes position og på biernes benstilling.

At få styr på detaljerne, som de måske ikke helt lagde mærke til, vil give børnene selvtillid til at udfolde sig kunstnerisk. Og ruste dem til bedre at iagttage bier og andre insekter på egen hånd senere hen.

Praktisk information omkring ferieaktiviteterne finder du på vildebier.nemtilmeld.dk under de forskellige arrangementer.
 

Aktiviteterne afvikles i samarbejde med Faaborg Børne­billed­skole og Danmarks Natur­frednings­forening Faaborg-Midtfyn.

Vores projekt Summen over engen vilde bier i akvarel er støttet med udlodnings­midler til friluftsliv.
 
Friluftsrådets logo med byline

Opdateret den 21. juli 2023

 

Etiket: , ,