Ny keglebi fra Odense

Kilde: Fyens Stiftstidende samt udvalgt litteratur

Hunnen af trækeglebi Coelioxys alatus fra Kohaveskoven i Odense. Foto © Kent Runge Poulsen

Hunnen af keglebien Coelioxys alatus fra Kohave­skoven i Odense. Foto © Kent Runge Poulsen

En ny art for Danmark

Den nye danske biart, keglebien Coelioxys alatus Förster, 1853, blev opdaget den 30. juli 2024 i Kohave­skoven i Odense.

Fundet blev gjort af Kent Runge Poulsen, en pensioneret gymnasie­lærer og kendt entomolog med en særlig interesse i bier og hvepse. På en tur mellem Niels Bohrs Allé og Greven­lunds­vej lagde han pludseligt mærke til en bi med et sær­præget udseende, og skyndte sig derfor at tage billeder af den.

De tre billeder af bien, som han har nået at tage inden bien fløj videre, sendte hen videre til to andre bi-eksperter på Køben­havns og Aarhus Universiteter, og de begge bekræftede hans identifikation af bien som en Coelioxys alatus en helt ny art for Danmark.

Fundet af keglebien C. alatus i Kohave­skoven i Odense bringer dermed antallet af bier kendt fra Dan­mark op på 297 arter.

Hunbien med den bevingede spids på bag­kroppen

Der skal måske tilføjes, at betegnelsen “alatus” i artens videnskabelige, latinske navn, betyder “bevinget” og blev i sin tid tildelt arten på grund af nogle vinge­lignende udvidelser, der findes hos hunnerne på begge sider af den 5. sternit. Og det var netop de små, ka­rtak­te­ristiske “vinger” på bag­kroppens spids, der fangede Kent Runge Poulsens opmærksomhed.

I øvrigt omtales arten i ældre entomologisk literatur som Coelioxys alata, men arts­navnet blev efter­følgende justeret, for at følge reglerne i latinsk grammatik. Coelioxys alatus blev tidligere også omtalt under synonym­navnet C. montandoni.

Den nyfundne bi har nu fået sin danske navn trækeglebi.

Bien er en redesnylter

Coelioxys alatus er, ligesom andre arter af kegle­bier, en rede­snylter. Den hverken bygger rede eller samler proviant til eget afkom, men i stedet snylter den på andre bier og lægger sine æg i en eksis­te­re­rende rede. Det er for­bavsende udbredt hos bierne, men ret smart at leve på den måde, for det kræver færre ressourcer omkring 20 procent af vores biarter lever som rede­snyltere.

Keglebierne foretrækker generelt blad­skærer­bier som deres værter, men de kan også snylte på andre slægter, især af bug­samler­bier.

For træ­keglebiens C. alatus vedkommende anføres blad­skærer­bien Megachile ligniseca i lit­tera­turen som artens hoved­vært, mens gede­rams­blad­skærer­bien M. lapponica og galte­tand­vægbi Anthophora furcata nævntes som sækundære, sand­synlige værter.

Sjælden, men udbredt i Europa

Trækeglebien Coelioxys alatus er fundet sporadisk over det meste af Tyskland og mange andre lande i Europa. Det nærmeste finde­sted ligger nord for byen Lübeck.

Kent Runge Poulsen mener, at der må være flere træ­keglebier ude i den danske natur, uden at nogen har set dem, da arten kan ikke være spredt fra Tyskland helt op til Odense i et ryk.

Han mener også, at det næppe var tilfældigt, at den nye keglebi dukkede op netop i Kohave­skoven. Det er et område, hvor Odense Kom­mune har gjort en del for natur­genopretningen.

Det er vigtigt at man lader gamle træer stå, da kegle­bierns værts­arter, blad­skærer­bierne, yngler gerne i døde træer, hvori billerne gnaver de huller, som de kan overtage.

Link:

Relevant litteratur:

  • Devalez J. (2010): Nouvelles données sur Coelioxys alata Förster (Hymenoptera, Megachilidae), sa biologie et sa distribution. OSMIA n°4, p. 20-23.
  • Michez D., Rasmont P., Terzo M., Vereecken N. J. (2019): Bees of Europe, NAP Editions p. 397-400.
  • Scheuchl E. (2006): Illustrierte Bestimmungstabellen der Wildbienen Deutschlands und Österreichs, Band II: Megachilidae & Melittidae, Apollo Books p. 150-151.
  • Scheuchl E. & Willner W. (2016): Taschenlexikon der Wildbienen Mitteleuropas. Alle Arten im Porträt. Quelle & Meyer p. 324-325.
  • Westrich P. (2018): Die Wildbienen Deutschlands. Ulmer p. 643-644

 
Tak til Kent Runge Poulsen for billede af trækeglebien Coelioxys alatus fundet i Odense.
 

Oprettet den 6. august 20243

Etiket: , , ,