Kilde: Aarhus Universitet, Danmarks Miljøundersøgelser
& Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
Med den observerede tilbagegang blandt bestøvende insekter såvel nationalt som globalt er der kommet fokus på samspillet mellem bestøvere og planter, og den økosystemydelse bestøverne leverer. Tre rapporter fra Aarhus Universitet gør status for vores viden vedrørende vilde bier og honningbier i Danmark og den bestøvningsopgave, de udfører i forhold til såvel afgrøder som vilde planter.
Bestøvning og biodiversitet
Rapporten “Bestøvning og biodiversitet” er en af tre nye rapporter udarbejdet for Plantedirektoratet under projektet: Bestøvningsforhold og -behov for afgrøder og vilde planter.
Rapporten beskriver status for viden vedr. vilde bestøvende insekter med fokus på bier, bestøvningen af vilde planter samt metoder til forbedring af forholdene for bestøvere og dermed bestøvning af vilde planter.
På trods af mange års forskning indenfor såvel bestøvende insekter som bestøvningsbiologi er den konkrete viden om bestøvningsbehovet hos vilde danske planter meget begrænset, dels fordi forskningen generelt har været fokuseret på mere eksotiske arter, men også fordi forskningen har været koncentreret omkring evolutionsstudier.
Der er derfor et stort behov for mere konkret viden dels om forekomsten af insekterne dels om deres bidrag til bestøvningen af vilde planter. Der er dog udviklet metoder og modeller, som vil være værdifulde værktøjer for vurderingen af kommende forvaltningsaktiviteter på området, konkluderes der i rapporten.
Bestøvningsforhold og –behov i dyrkede afgrøder
Rapporten omhandler insektbestøvning i danske afgrøder, og insekternes bestøvning vurderes til at have en værdi på 467 millioner kroner om året. Langt hovedparten af denne bestøvning foretages om foråret, specielt i raps, frugttræer og bærbuske.
Rapporten påpeger, at der er en dårlig kontinuitet i pollen- og nektarkilder igennem foråret og sommeren i store dele af landet, hvilket især har negativ betydning for honning- og humlebier. Der peges på både videnshuller i forståelsen af insektbestøvning af vore afgrøder og på mulige tiltag til at forbedre forholdene for bestøverne i agerlandet.
Honningbiens fødegrundlag i Danmark
Den tredje rapport udarbejdet for Plantedirektoratet under udredningsprojektet er udgivet som DJF-rapport.
Honningbierne i Danmark samler nektar og pollen fra mere end 170 forskellige plantearter. Det er imidlertid ofte vanskeligt for bierne at finde tilstrækkelige fødekilder i det danske agerland, der er præget af store monokulturarealer af afgrøder, som enten er uinteressante for bierne (f.eks. korn), eller som har en kortvarig blomstring (f.eks. raps).
Det åbne landskab har en stærkt reduceret forekomst af ukrudtsarter og et reduceret småbiotop-areal, hvilket kan gøre det svært for bierne at finde de fornødne ressourcer. Der er brug for tiltag til forbedring af forholdene for honningbier og andre bestøvere, f.eks. ved etablering af randzoner, læhegn, vildtremiser og andre lignende småbiotoper med planter, der blomstrer successivt gennem sæsonen.
En øget tæthed og diversitet af biplanter i det opdyrkede landskab vil medvirke til at forbedre bestøvernes levevilkår og fødegrundlag. Det vil skabe større stabilitet i afgrødernes bestøvning med øget udbytte og kvalitet til følge og samtidig vil det være til gavn for bestøvningen af vilde planter.
Endelig vil en øget forekomst og blomstring hos biplanter i agerlandet sikre stabilitet i udviklingen af vitale honningbifamilier over sæsonen og dermed stabilitet i honningproduktionen.
DMU omtaler de tre rapporter i en nyhedsartikel: Bestøverne leverer varen – når de kan, dateret den 8. juli 2011. Artiklen kan læses online her.
Plantedirektoriatets omtale af bestøvningsprojektet under Grøn Vækst findes på Plantedirektoriatets hjemmeside, hvor du også kan finde informationen om de andre indsatser for bedre bestøvningsforhold, som afvikles under Grøn Vækst.
Siden oprettet den 6. juli 2011, opdateret den 18. juli 2011
Opdateret den 18. november 2017