Harmløse bier blev ofre for angst og uvidenhed

Borgere var bange for bistik – kolonier af pragtbuksebi sprøjtet væk

Udryddelse af de fredelige buksebier nær Hundested Skole (Halsnæs Kommune) og ved et idrætscentret i Vamdrup (Kolding Kommune), samt den vrede og fortørnelse, disse mis­gerninger vakte bland både biologer og jævne naturfolk, skabte i sidste uge de helt store avisoverskrifter (se links nederst på siden).

Pragtbuksebi Dasypoda hirtipes. Foto: © Maria Gram / Vildebier.dk

Hunnen af pragtbuksebi Dasypoda hirtipes. Foto: © Maria Gram / Vildebier.dk

Den voldsomme debat, der efterfølgende kørte i pressen og på de sociale medier, afslørede stor uvidenhed bland de ansvarlige i kommunen og en forbavsende inkompetence hos skade­dyrs­­firmaer, der i begge tilfælde forestod både vurderings- og sprøjte­opgaver.

Debatten gjorde også klar med tydelighed, at der er brug for oplysning og naturformidling rettet mod den almene befolkning. Ikke mindst, hvad det angår de vilde biers levevis!

Vi håber, at den opmærksomhed buksebierne i Hundested og Vamdrup har fået på grund af deres triste skæbne, vil være med til at forhindre lignende hændelser andre steder.

Der er brug for en holdnings­ændring

Vores anbefaling er, at man opsætter informationsskilte og afspærrer de offentlige steder, hvor bierne har anlagt deres kolonier. – Lad heller borgere i området få en god naturoplevelse og relevant information om grunden til den midlertidigt indhegning af biernes redeplads, i stedet for at agere i panik og ty til skadedyrs­firmaer og insektgifte.

Vi er glade at konstatere, at Danmarks Biavlerforening har reageret hurtigt og fremstillet et velegnet oplysnings­skilt, som alle kan printe ud og sætte på steder, hvor der findes kolonier af jordlevende arter af bier. Skiltet kan hentes her.

Skiltet "Her kan du opleve bier"

Vildebier.dk vil gerne påskønne det gode initiativ, som kan være med til at forhindre, at aktive kolonier af f.eks. buksebier sprøjtes ihjel af ubegrundet frygt for bistik, som det kendes fra honningbier.

Læs også:

 

Oprettet 1. juli 2019. Sidst redigeret den 7. juli 2019

 

Etiket: , , , ,