Lav dit eget bihus

Afhjælp boligmanglen hos de hulboende bier

September­nummer af Tidsskrift for Biavl bragte en grundig vejledning til fremstilling af simple biboliger til nogle af havens enlige bier skrevet af Lise Hansted, der er PostDoc ved Københavns Universitets Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Der findes mange vejledninger til de såkaldte bihoteller i litteraturen og på nettet, men succesraten for disse konstruktioner er i høj grad svingende og få af dem kan virkeligt anbefales.

Det særlige ved Lise Hansteds artikel er, at hun fortæller os om netop den type simple biboliger, som hun med held har brugt i flere år i forbindelse med sin forskning omkring bestøvning af surkirsebær og anvendelse af rød murerbi Osmia bicornis til denne opgave.

Besøg på Pometet i august 2011

I august 2011 besøgte jeg sammen med min mand Pometet i Taastrup, hvor Lise Hansted viste os rundt og fortalte om sin forskning. Bemærk læstativ til redemodulerne, der er placeret i plantagen et godt stykke over jorden. De rillede plader kan med fordel samles i en boks, som den Lise viser frem på det højre billede. Foto: Maria Gram / Vildebier.dk


Et sæt plader med udfræsede gange, der er stablet oven på hinanden og holdt tæt sammen, evt. i en boks, er en gennemprøvet og velfungerende løsning, der ikke alene tiltrækker bugsamlerbier til at søge ind for at bygge rede, men også vil øge deres yngle­succes i haven.

De spændende billeder, der viser biernes redekamre i de udfræsede riller (artiklens fig. 7 & 8), kan i øvrigt nydes i større størrelse i en tidligere artikel fra Tidsskriftet. Se billedet fra fig. 7, og billedet fra fig. 8.

Forneden finder du pdf-udgaven af Lise Hansteds vejledning til selv­byggeren, som vi bringer her med en stor tak til både artiklens forfatter og til Danmarks Biavler­forening.

Note:

Et lille bihus, bygget efter samme principper, som dem omtalt i artiklen, produceres i Danmark af Habeetats, som tilbyder deres model i to udgaver, beregnet til henholdsvis murerbier og bladskærerbier. Foretrækker du at købe en færdig bolig til bierne, kan du finde forhandlere på Habeetats hjemmeside, ved at følge denne link.

Læs artiklen her på siden eller få den vist i et separat vindue..

Hansted, Lise (2016): Afhjælp boligmanglen – lav dit eget bihotel. Tidsskrift for Biavl, nr. 9, s. 292-293. Danmarks Biavler­forening.

PDF lagt ind på vildebier.dk efter aftale med artiklens forfatter og Danmarks Biavlerforening.

Etiket: ,