Golfbaner er måske ikke lige dét, hvad vi almindeligvis forbinder med biodiversitet eller med naturbegrebet. Kortlægningen af bier på Sorø Golfklubs område viser dog, at også golfklubber kan rumme og understøtte en varieret bifauna, inklusive nogle af vores sjældne biarter.
Undersøgelsen på Sorø Golfklub
Danmarks Biavlerforening har i 2020 gennemført et projekt på Sorø Golfklub, der havde til formål at vurdere de bivenlige tiltag, der allerede fandtes på golfbanen, og komme med forslag til forbedring af indsatsen. Projektet kan således ses som en videreførelse af foreningens store kampagne, omtalt her på vildebier.dk i 2018.
Her skal vi måske lige nævne, at med ‘bivenlige’ menes der ikke alene tiltag møntet på honningbien, men også tiltag til gavn for vores vilde biarter.
I forbindelse med besigtigelserne på golfklubbens arealer blev der gennemført et omfattende registrering af både bier og de blomstrende planter. Der blev udvalgt otte faste steder til indsamling af bier på området ved hjælp af fangbakker i gul, hvid og blå farve. Disse fældestationer var aktive en uge hver måned i perioden fra april til august 2020.
Udover honningbien, blev der i løbet af sæsonen samlet fanget i alt 317 eksemplarer af bier af 45 forskellige arter inden for 11 forskellige slægter. Hovedparten af fangsten var bier tilhørende vores almindelige, ikke truede arter.
En af de mere sjældne, klokkehumlen (Bombus soroeensis), kunne stadigvæk påvises i området. Arten er beskrevet og navngivet i 1776 af J. C. Fabricius, som har fundet den for første gang netop ved Sorø, som bien er opkaldt efter.
Andre, ikke almindelige arter fundet på golfklubens arealer er slåenjordbi (Andrena varians) og den meget sjældne dråbehvepsebi (Nomada guttulata), der er fodersnylter på jordblodbien (Andrena labiata), som også er fundet ved undersøgelsen.
Omkring de opsatte insektfælder blev der i alt registreret 102 forskellige, insektbestøvende blomsterarter fra 30 planteslægter. Ved siden af indsamling af bier og registrering af blomster ved de 8 stationer, blev hele området tillige vurderet hvad angår potentielle levesteder for bierne.
Rapporten om bier og blomster på golfbanen
Undersøgelsens resultater blev publiceret i rapporten udgivet af Danmarks Biavlerforening i januar 2021. Rapporten er frit tilgænelig på www.bivenlig.dk.
Rapporten indeholder en detaljeret beskrivelse af resultater både samlet for hele golfklubben og separat for hver af de otte stationer. Udover en gennemgang af de registrerede blomster og bier er der for hver station også inkluderet forslag til forbedring af forhold for bierne på det omgivende areal.
Appendiks-sektionen indeholder tabeller med en oversigt over samtlige registrerede arter af bier (antal pr. station og antal pr. måned) og en oversigt over alle fundne blomsterplanter (igen pr. station og samlet pr. måned).
Der findes også en kort beskrivelse af alle 46 biarter fundet på Sorø Golfbane og generelle anbefalinger til bivenlige golfbaner.
Hvordan fungerer de enlige bier og humlebifamilier?
Appendikset indeholder også tre formidlingsartikler med en fællestitel ‘Sådan fungerer en…’, som omhandler henholdsvis de enlige bier, humlebier og honningbier.
Artiklerne om de enlige bier og humlebier beskriver biernes livscyklus, levesteder, fødekrav og bestøvning. Der nævnes også fare ved brugen af både insektmidler og ukrudts- og svampemidler.
For honningbierns vedkommende fokuserer artiklen på livet i stadet og indsamling af pollen og nektar.
Læs også:
Links:
Oprettet den 4. marts 2021