Baggrund for projektet
I forbindelse med nationalparkundersøgelsen i Det Sydfynske Øhav blev der oprettet en Naturgruppe, som har arbejdet med at udpege og beskrive de vigtigste indsatsområder inden for naturforvaltningen, såfremt der etableres en nationalpark.
Et af hovedformålene med de danske nationalparker er at bevare og styrke naturens kvalitet og mangfoldighed i områder med natur af national interesse. Men et stort spørgsmål er om vi i dag overhoved kan sikre os en varieret natur uden et større hensyntagen til de bestøvende insekter?
Hvis de værdifulde naturtyper, der findes i den foreslåede nationalpark, skal beholde deres planterigdom og undgå at udvikle sig til ensformige og artsfattige kulturlandskaber, må vi sikre en bedre bestøvning i området for dermed at styrke naturens kvalitet.
Tilstrækkelig store populationer af bestøvende insekter, og en god spredning af disse populationer i området, er afgørende for at kvalitetsmålene kan realiseres i nationalparken. Derfor valgte jeg de bestøvende insekter som hovedtemaet for mit arbejde i Naturgruppen.
Forslag til beskyttelsprogrammet
For at stoppe tabet af bestøvende insekter og vende udviklingen foreslår jeg i rapporten til styregruppen for nationalparkundersøgelsen et tretrins program med nøgleordene: overblik – beskyttelse – genopretning.
Det er dog meningen at disse 3 trin skal igangsættes samtidig og forløbe parallelt, så vilkårene for de bestøvende insekter forbedres hurtigst muligt, og udviklingen stabiliseres i takt med, at der indløber nye resultater af feltarbejde og forskning. Samtidig vil basis for beskyttelsesarbejdet forandres takket være formidling, forvaltning, lovændringer og de praktiske effekter af naturplejen.
For at få et samlet overblik over omfanget af den fornødne indsats, vil det blive nødvendigt at udarbejde en særskilt analyse for undersøgelsesområdet, som bør indeholdende:
- Status over forekommende bier (samt svirrefluer, sommerfugle og andre bestøvende insekter), med fordeling på de relevante naturtyper.
- Kortlægning af biernes levesteder og eksisterende flerårige fødekilder, samt vurdering af eksisterende og forventede trusler.
Se de mange forslag fra projektets idékatalog i de fire efterfølgende indlæg.
Læs også:
- Bevaring og genopretning
- Andre anbefalinger fra idékataloget
- Opfodring til politisk initiativ
- Poster fra Biodiversitetssymposiet
Referencer:
- Gram-Jensen, M. (2010): Bestøvende insekter som indsatsområde? Baggrundsbeskrivelse med forslag til et bredt beskyttelsesprogram. Naturgruppen, Nationalparkundersøgelsen i Det Sydfynske Øhav.
- Gram-Jensen, M. (2011): Beskyttelse af vildtlevende bier og andre bestøvere – en udfordring for naturforvaltningen. Poster. Biodiversitetssymposiet 2011, Aarhus Universitet.