En anmeldelse af “Bier”

Aarhus Universitets­forlag har udgivet en anbefaldelsesværdig bog i deres Tænke­pause-serie, nemlig “Bier” af Yoko Luise Dupont. Vi skrev tidligere om bogen i forbindelse med at den blev dramatiseret i talkshowet “Tænke­pauser Live” opført på Nørrebro Teater og i Musik­huset Esbjerg i starten af maj.

Dupont, Y. L. (2022): Bier. Tænkepauser viden til hverdagen (99). Aarhus Universitets­forlag.

En bred og alsidig fortælling om bier

På trods af bogens anonyme, nærmest kedelige udseende, det lille format og de rene tekst­sider uden billeder, er bogen virkeligt værd at stifte bekendtskab med. Den er skrevet på et let forståelig sprog, med mange sammen­ligninger til ting og situationer vi kender i forvejen, dog uden at det går ud over det faglige niveau.

Er du først fornylig begyndt at interessere sig for bier, er bogen en sand guldgrube af viden om biernes oprindelse og levevis, deres samspil med blomster og rolle som bestøvere, samt de mange udfordringer de møder i dag.

Du kan f.eks. læse om snylte­humler der begår statskup, og få at vide, hvad skal der til for at kuppet lykkes. Eller lære hvad de enlige moderbier finder på, for at sikre deres afkom mod fjender, selv om de selv dør længe inden den ny generation kommer på vingerne.

Du kan læse om humlebiernes strategier for at finde mad i et landskab, der til stadighed stifter sit blomster­udbud i løbet af sæsonen.

Eller lade dig betage af honning­biernes vel­organiserede samfund med dets avancerede kommunikation og arbejds­deling. Det er imidlertid ikke kun honning­bier, men bierne i almindelighed og i mang­foldighed, der præsenteres bredt i bogen.
 

Anmeldelsen fra Tidsskrift for Biavl

Theuerkauf, Rolf Tulstrup (2022): Boganmeldelse: Bier. Tidsskrift for Biavl, nr. 5, s. 151.

Sidst i maj bragte biavlernes medlems­blad en helsides anmeldelse af Tænke­pause­bogen skrevet af Rolf Tulstrup Theuerkauf, som gennemgår i detaljer bogens indhold og kommer med en varmt anbefaling af bogen.

“Yoko Luise Dupont formår på forbilledlig vis at give et meget fint indblik i biernes levevis, livsvilkår og tætte samspil med planterne. […] Der er tale om formidling, hvor fascinationen af bier træder tydeligt frem i hver eneste sætning.”

Denne anbefaling kan vi helhjertet slutte os til. Køb bogen og læs den, selv hvis du i forvejen har godt kendskab til emnet du vil nyde det!
 

Du kan læse Rolf T. Theuerkaufs anmeldelse af “Bier” ­herunder eller få den vist i et separat vindue.

Theuerkauf, Rolf Tulstrup (2022): Boganmeldelse: Bier. Tidsskrift for Biavl, nr. 5, s. 151.

PDF-udgaven af boganmeldelsen bringes her med tak til forfatteren og Danmarks Biavler­forening.

Links

 

Siden oprettet den 29. maj 2022

Etiket: , ,