En sympatisk lille bog udkom i juni på forlaget Koustrup &Co. “Vilde bier og biplanter” er skrevet af den havekyndige biolog og specialist i insektøkologi, Susanne Harding. Desuden har Henning Bang Madsen, der er en af Danmarks førende bieksperter, medvirket som konsulent ved bogens tilblivelse.
Bogen er på i alt 96 sider, indbundet og trykt i lommeformat. “Vilde bier og biplanter” er flot illustreret med mange gode fotos og fine tegninger af seks forskellige tegnere.
Bogen består af små, korte kapitler, der hver fylder et opslag. De kan læses hver for sig, men de følger også den røde tråd – fra de indledende afsnit om bierne i landskabet, biernes levevis, samspil med blomsterne og fouragering, til bogens hovedpart: De mange småkapitler om planter til den bivenlige have.
Planter til biernes have
Det er her, at forfatterens havepassion og interesse for naturen rigtigt kommer til udtryk. Kapitlerne om havens blomstrende planter er krydret med interessante fakta om blomsternes biologi og småhistorier om biernes fødesøgning, indsamling af redemateriale og den øvrige adfærd. Disse velvalgte fortællinger er med til at fastholde interessen og udbygger fint informationer fra de indledende afsnit.
Bier og blomster har udviklet fascinerende gensidige tilpasninger, som man kan studere på nært hold i haven
Humlebiernes evne til at udføre bestøvning via vibration (sonikering) omtales således i afsnittet om bestøvning af tomater, mens i kapitlet “Kampglade bier med lune reder” kan vi læse om uldbiernes indsamling af planteuld fra filtede planteblade.
Plante-kapitlerne følger årets gang, fra juleroser og påskeklokker til vedbend, der blomstrer i september-november. Også det blomstrende ukrudt får en kort, anerkendende kapitel.
Bi-portrætter, bolighjælp og plantelister
De mange spændende småkapitler om bivenlige planter til haven følges op med to afsnit om bolighjælp til bierne samt korte portrætter af de syv mest almindelige humlebier og nogle af de lettest genkendelige enlige bier, der ofte optræder i haverne.
Bi-portrætterne med de flotte illustrationer skal nok give inspiration til at iagttage bierne i haven eller at gå på bi-safari med børnene. Desværre skurrer kapitlet “Byg en bibolig” med dets omtale af Rolls Royce-modellen og fotoet af, hvad forfatteren kalder for den ultimative bibolig, i den ellers meget positive oplevelse under bogens læsning.
Hverken den omtalte fleretagers boligblok af europaller eller købe-huset med kogler kan anbefales som bolig til de hulboende bier. Det er meget bedre, at sætte små huse fyldt med velegnet redemateriale, som f.eks. hule plantestængler eller et sæt af rillede plader, rundt om i haven. Også placeringen af redehuset til enlige bier direkte på jorden, som vist på fotoet, skulle hellere frarådes end anbefales!
Tabellen med et udvalg af gode biplanter til haven, der fylder to opslag bagest i bogen, bygger på et uddrag fra Danmarks Biavlerforenings Biplantekalender fra 2013, der er suppleret med forfatterens egne anbefalinger. Forfatteren har sorteret planterne i grupper, alt efter om det er tale om prydbuske og træer, løgplanter, sommerblomster og stauder, nytteplanter (inklusive havens frugttræer og buske) eller de vilde urter.
Brug bogen som inspiration
Alt i alt en bog, hvor Susanne Harding deler sin smittende begejstring over havens bier og deres samspil med blomsterne. Køb bogen, bliv glad for biernes mangfoldighed og find masser af inspiration til plantevalg til haven.
Plant for bierne og de vil kvittere med spændende oplevelser, for som forfatteren skriver i bogen: “Bier og blomster har udviklet fascinerende gensidige tilpasninger, som man kan studere på nært hold i haven”.
Links:
- PDF-fil af anmeldelsen, som udgivet i Tidsskrift for Biavl nr.8, 2019.
- Byg et bo til enlige bier
- Lav dit eget bihus. Afhjælp boligmanglen hos de hulboende bier
- Danmarks Biavlerforenings Biplantekalender fra 2013
- “Vilde bier og biplanter” på forlagets website