Pas på bierne, når du sprøjter

Derfor skal du passe på bierne, når du sprøjter, Frøavleren 3/2013

Klik på billedet for at læse artiklen i et separat vindue.

Artiklen “Derfor skal du passe på bierne, når du sprøjter”, publiceret i Frøavleren nr. 3/2013, opfordrer til omtanke, når skadedyrene skal bekæmpes i marken.

Forebyggende sprøjtning med insektmidler bør ikke finde plads. Skal der sprøjtes p.g.a. skadedyrs­angreb, bør det foregå i timerne uden for humlebiernes aktivitets­periode, som starter tidligere og slutter senere på dagen end honning­biernes flyvning. Der bør samtidig holdes afstand til hegn og skel, for at undgå at biernes rede­steder udsættes for gift­påvirkning. Også ukrudtsmidler bør holdes på afstand fra rand­områder med naturlig vegetation, så de blomstrende planter, der forsyner bierne med føde, vil blive skånet.

Artiklen fortæller om hvordan insektgifte indvirker på bierne og hvilke faktorer, der er med til at bestemme omfanget af skaden. Men vi ved ikke nok om, hvordan gentagen eksponering og blandinger af forskellige pesticider påvirker bierne, så forsigtighed må tilrådes.

Dupont Y. L., et al. (2013): Derfor skal du passe på bierne, når du sprøjter. Frø­avleren 3/2013, s.18-19.

En stor tak til artiklens forfattere og til redaktøren af Frøavleren, Stig Bundgaard, for tilladelsen til at bringe artiklen på vildebier.dk, så dens budskab kan formidles til et bredere publikum.

Mange haveejere mangler viden om pesticidernes indvirkning på bier og forsat tyr til sprøjtemidler. Også her er der brug for en større omtanke!

På Miljøstyrelsens nye hjemmeside til haveejere, godthavemiljø.dk, findes der mange metoder og tips til en sprøjtefri bekæmpelse af ukrudt og skadedyr i haven. En rangerings­liste over godkendte bekæmpelses­midler hjælper dem, der endnu ikke er “sprøjtefri”, med at vælge de mindst belastende produkter. For miljøets og for biernes skyld!

Etiket: ,