Det er sommer og pragtbuksebierne er kommet på vingerne. De bor gerne på sandende områder. De er ret almindelige, og du kan finde dem over hele landet ved stier og grusveje, gårdspladser, parkerings- og campingpladser og lignende steder.
Vi oplever, at der fortsat er et stort behov for informere forbipasserende og gæster på campingpladserne om, at en koloni af pragtbuksebier ved stier og på opholdssteder udgør ingen fare for at blive stukket.
Vi har lavet et gratis skilt, som du kan printe ud, laminere og sætte op ved buksebiernes redepladser på offentligt tilgængelige arealer. Skiltet er i A4-format, men kan også udskrives som A3.
Buksebiernes flyveaktivitet er jo forbigående, og de gør ingen skade. Der er virkeligt ingen grund til at ty til sprøjtegifte og skadedyrsbekæmpelse.
Du kan hente din kopi af skiltet ved at trykke på knappen nedenunder – helt uforpligtende!
De fleste billeder, brugt på skiltet, viser hunner af arten. Hannen af pragtbuksebi kan du se i det nederste højre hjørne. Hun-buksebier er 13-15 mm lange, brunligt behåret på forkroppen og med lyse hårbånd på deres sorte bagkrop. Han-buksebier er lidt mindre (11-13 mm), slankere og mere pelsede med lys gråbrun behåring.
Billederne nederst på skiltet viser typiske pollenressourcer, brugt af pragtbuksebierne: De samler pollen især fra gule kurvblomster, som kongepen og høgeskæg, og fra de blå cikorieblomster, som ofte vokser i vejkanterne. Nektar indsamler de derimod fra mange forskellige blomster. Indsamling af pollen og nektar foregår mest om formiddagen, mens gravearbejdet ved reden udføres gerne om eftermiddagen.
QR-koden på skiltet fører til siden, hvor du kan se en video, og læse mere om pragtbuksebiernes fascinerende verden.
Læs også:
- Pragtbuksebi Dasypoda hirtipes (artsbeskrivelse i Naturbasen)
- Buksebiernes fascinerende verden
- Pragtbuksebien, biernes ekspert i gravearbejde
- Harmløse bier blev ofre for angst og uvidenhed
Oprettet den 3. juli 2021