Skilt om buksebier for offentligt tilgængelige arealer

Det er sommer og pragt­bukse­bierne er kommet på vingerne. De bor gerne på sandende områder. De er ret almindelige, og du kan finde dem over hele landet ved stier og grusveje, gårds­pladser, parkerings- og camping­pladser og lignende steder.

Vi oplever, at der fortsat er et stort behov for informere forbi­passerende og gæster på camping­pladserne om, at en koloni af pragt­­bukse­bier ved stier og på opholds­steder udgør ingen fare for at blive stukket.

Vi har lavet et gratis skilt, som du kan printe ud, laminere og sætte op ved bukse­biernes rede­pladser på offentligt tilgængelige arealer. Skiltet er i A4-format, men kan også udskrives som A3.

Buksebiernes flyve­­aktivitet er jo forbi­­gående, og de gør ingen skade. Der er virkeligt ingen grund til at ty til sprøjte­gifte og skadedyrs­bekæmpelse.

Et gratis skilt om buksebier til offentligt tilgængelige arealer. Fotos © Maria Gram / Vildebier.dk

Du kan hente din kopi af skiltet ved at trykke på knappen nedenunder – helt uforpligtende!

De fleste billeder, brugt på skiltet, viser hunner af arten. Hannen af pragt­buksebi kan du se i det nederste højre hjørne. Hun-buksebier er 13-15 mm lange, brunligt behåret på forkrop­pen og med lyse hårbånd på deres sorte bagkrop. Han-buksebier er lidt mindre (11-13 mm), slankere og mere pelsede med lys gråbrun behåring.

Billederne nederst på skiltet viser typiske pollenressourcer, brugt af pragt­bukse­bierne: De samler pollen især fra gule kurv­blomster, som kongepen og høge­skæg, og fra de blå cikorie­blomster, som ofte vokser i vej­kanterne. Nektar indsamler de derimod fra mange forskellige blomster. Indsamling af pollen og nektar foregår mest om formid­dagen, mens grave­arbejdet ved reden udføres gerne om efter­middagen.

QR-koden på skiltet fører til siden, hvor du kan se en video, og læse mere om pragt­bukse­biernes fascine­rende verden.
 

Kilder: Henning Bang Madsen, & Yoko Luise Dupont (2019): Pragtbuksebi. Biernes ekspert i gravearbejde; Naturbasen.dk

Læs også:

 

Oprettet den 3. juli 2021

Etiket: , , , ,